Torsdagsbarn – Sonya Hartnett

oktober 25, 2010 § Lämna en kommentar

Om ungdomsromanen Torsdagsbarn av Sonya Hartnett i Aftonbladet 2010-10-25:

Under jorden down under

Harper Flute har flyttat till havet, hon kan se det genom cypressernas grenar. För mig berättar hon i Torsdagsbarn, genom Sonya Hartnett, om hur det var när hon var liten och om hur hennes bror Tin började gräva.

Familjen Flute bor i ett ruckel på australiska landsbygden medan depressionen sköljer över landet som en tidvattenvåg. Tin gräver sig ner under jorden, genom boken, mer och mer förvildad. Hans värld är under marken och bara motvilligt kommer han då och då upp för att ställa saker till rätta.

Det är märkligt att Hartnett inte vill ge läsaren berättelsen om Tin, han är onekligen textens mest intressanta karaktär men lämnas ständigt åt sidan för att låta episoder ta plats om pappans supande, husets sönderfall, kaningrytans vattnighet. Medvetet säkert men inte nödvändigtvis lyckat.

Sonya Hartnett, som fick ALMA-priset 2008, är en av världens mest ansedda ungdomsboksförfattare. Torsdagsbarn från 2000 vann Guardians barnbokspris och det är på tiden att boken nu finns på svenska.

Bilden av rucklet där Harper Flute växer upp stjäl mitt minne från tv-serier som Lilla huset på prärien, Dr Quinn och Carnivale. Så splittrad men stereotyp är min bild av förr i tiden på en amerikansk eller, som här, australisk landsbygd. I början rör sig berättelsen strikt runt hemmets nav men sakta börjar omvärlden sippra in hos familjen Flute. Luffare börjar dyka upp efter att storstädernas ekonomi rasat och Harpers storasyster Audrey måste börja jobba som hushållerska hos bygdens självutnämnde boss.

Den lyfta blicken hjälper Hartnetts berättelse att bli angelägen, tiggarna från stan berättar om misären och tillägger: ”Fast en och annan stöter man ju på som inte alls känner av det. Den sort som påstår att det minsann alltid finns jobb för rejäla människor som inte är rädda för att hugga i.” Det gör ont att inse att den sorten fortfarande finns och upprepar sina mantran i dagens Sverige.

Alice Eggers

Annonser

Taggad: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Torsdagsbarn – Sonya HartnettAlice Eggers.

Meta

%d bloggare gillar detta: