Notis: SL

november 29, 2013 § Lämna en kommentar

Om botshop i Aftonbladet 2013-11-29:

Dum kampanj av SL

Stämplar resenärer som korkade – och vi ska vara med och skvallra

SL har dragit i gång en ny kampanj. Handlar den om pålitligare pendeltåg? Garanterat klämfria spärrar? Enklare biljettsystem? Nej, nej, det handlar om att ”vi” ska jobba tillsammans mot ”fuskarna”. Eller som det står på den nylanserade sidan botshop.nu: ”Det är alltid trist när några få ska förstöra för oss andra”.

Så nu får de snälla barnen vara med och välja var de dumma barnens böter hamnar. Ju fler fuskare som åker fast, desto mer pengar kan fördelas mellan en fin röd buss eller ett brum-brum-tåg. Detta samtidigt som både landstingets trafiknämnd och SL:s styrelse, båda ledda av Christer Wennerholm (M), får kritik av externa revisorer.

Att bli tilltalad på det här sättet är att ogiltigförklara en vuxen diskussion om hur pengarna till kollektivtrafiken bör samlas in och fördelas. Att låtsas att jag som betalar och SL är i samma lag mot en gemensam fiende. ”Fuskare” hör man ju är såna där som snor Norrmalmstorg i Monopol när ingen ser, medan vi hederliga som betalar blir kliade under hakan med att vi däremot ”förstått”. Som om inga andra lösningar än den rådande vore möjliga. Som om problemet ska justeras mellan de duktiga i klassen och de bråkiga.

Jag hoppas att stockholmarna inte börjar vänja sig vid att bli behandlade som korkade medlöpare, att fler än jag önskar sig mer värdighet i det samhälleliga samtalet och protesterar mot fördumningen. För precis som SL basunerar: ”Tillsammans funkar alltsammans.” Frågan är bara tillsammans med vem.

Alice Kassius Eggers

Annonser

Taggad:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Notis: SLAlice Eggers.

Meta

%d bloggare gillar detta: